';
Preloader logo
beeberry - компания за производство на медовина
КОМПАНИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА

МЕДОВИНА

Ние сме първата компания в България, изцяло насочена към професионалното производство на медовина. Основахме я в началото на 2017 година, с желанието да (развенчаем тайните) изведем на преден план модерната визия за тази иначе древна напитка.

Вече няколко поколения градим традиции в пчеларството.

КЪДЕ СА РАЗПОЛОЖЕНИ НАШИТЕ

ПЧЕЛИНИ

Пчелините ни са разположени в китната централна част на Мизия, в близост до поречието на Осъм. Район, изобилстващ от медоносна растителност, където се улавя аромата на ценни билки – жълт кантарион, пелин, мащерка, живовляк и др. Медът, който добиваме, има уникален аромат, запечатал в себе си енергията на слънцето и труда на пчелите. А ние го превръщаме в стилна напитка с нежен аромат и сладък запомнящ се вкус, завършващ с мек финал.

ЗА НАПРАВАТА НА МЕДОВИНА ИЗПОЛЗВАМЕ

БЪЛГАРСКИ МЕД

За направата на нашата медовина използваме само български пчелен мед (собствено производство). KOSHERITE е по оригинална наша рецепта, при която пчелният мед не се подлага на различни термични обработки, което позволява да се запазят всички витамини и полезни биологично-активни вещества. Това превръща медовината ни в изкусително питие, подходящо за така модерното и полезно хранене.

пчелен мед
единият ми дядо беше пчелар
Всичко започна още от детството!

НАШАТА ИСТОРИЯ

Аз съм Емил Балашков. Единият ми дядо отглеждаше пчели – детството ми премина сред була, пушалки, медени пити и много, много пчели. Ароматът, който се носеше, когато отваряхме кошерите, беше някаква изключително приятна смесица от восък, мед и прашец, който пчеличките събираха от цветята. Все хубави аромати, които природата може да ти предложи. И днес, като усетя мириса на восък, се връщам в детството, в спомените! В работилницата ни неведнъж съм се опитвал да правя кошерчета, за да дам и аз своя принос към фамилната история. А отговорността бе голяма. Та, ние сме няколко поколения пчелари!

Всичко започна още от детството!

НАШАТА ИСТОРИЯ

Другият ми дядо имаше лозе и обичаше да прави вино. Спомням си как ме взимаше с него в избеното помещение, за да проверим готовността на виното. Аз сядах на стълбището и наблюдавах какво се случва. Беше ми много интересно. Въздухът в помещението беше специфичен. Сякаш с годините се бе натрупвал на пластове. Спомням си дървената бъчва и как дядо завърташе канелката на бурето за да потече виното. Чуваше се специфично скърцане. След това и двамата опитвахме и размишлявахме върху вкуса, цвета и аромата. Беше вълнуващо за мен.

винар
ТЕЗИ СПОМЕНИ СА СЕ ЗАПЕЧАТАЛИ В

СЪЗНАНИЕТО МИ

А години по-късно ме провокираха да завърша образованието си, а и да си намеря работа в сектора.

Част от задълженията ми включват и участие в дегустации на различни вина.

При пътуванията ми в европейски страни, и опитването на много от тях, също натрупа безценен опит у мен. Това ми помогна да доусъвършенствам технологията на медовината, която бях започнал да разработвам по време на следването си.

пчели

Като малък само бях чувал за някаква древна напитка, която се приготвя от пчелен мед. Това накара любопитството ми да се прояви с пълна сила. Започнах да се интересувам от тази напитка. Не ми даваше мира. Оказа се, че е изключително трудно да се намери на пазара. След време закупих бутилка медовина, която открих случайно. Тя не беше българска, а от Полша – страна, в която консумацията на медовина е традиция. С течение на времето открих и други – словенски, руски и др. Всички те представляваха алкохолни напитки с висока сладост. Имаше и такива с различни плодове и билки. Нещо обаче им липсваше. Нещо, което да ги превърне от древна грубовата напитка в изтънчено питие, достойно за ценители. Липсваше им характер. А аз знаех, че мога да го създам. Даже вече го усещах. Пресъздадох го в съзнанието си и започнах да експериментирам, за да го открия. Знаех, че съм близо.

След дългогодишните експерименти и много съсипан пчелен мед, който баща ми ми осигуряваше, стигнах до вариант, който беше приемлив, но не и за мен. Не исках да създам просто медовина. Исках да създам нещо специално, стилно, завладяващо, а като отпиеш, да връща спомени, точно като моите от детството ми. Подарих бутилка медовина на вече покойния Димитър Цаков – създател на българското шампанско и един от най-големите познавачи на вина и професионалист в България. Получих обнадеждаващ отговор „Интересно питие, което е приятно, свежо и има потенциал“. Зарадвах се.

След това изоставих мечтата си да създам уникална медовина. Беше за кратко! Съдбата ме срещна с изискана дама – днес жената до мен, която за моя изненада се интересуваше от особеностите на различните вина. Харесваше начина на сервиране, стила, чашите и това, че всяко вино е различно. Опознавахме света на виното заедно

пчелна пита
beeberry - компания за производство на медовина

Един ден тя полюбопитства за медовината. Бях забравил, че в избеното помещение на родителите ми съм запазил една бутилка от моите по-успешни опити медовина. Предложих й да отворим бутилката и я опитахме. Беше същата, както когато я затворих, а бяха минали повече от 3 години. Хареса ни, но все още и липсваше нещо. А дамата на сърцето ми – по типично романтичен и пламенен начин, пожела да продължа с експериментите, защото ме беше опознала добре и бе сигурна, че ще се получи нещо уникално. Мисля, че така и стана.

Създадохме уникална българска напитка, с която осъществяваме чистата си мечта да изведем медовината в нова светлина и да споделим с Вас вкуса и аромата на българския мед по завладяващ сетивата начин. С поглед към модерното. Защото както гласи една стара максима:

Tрадициите не са това… всъщност те са това, което сами създаваме!