Външният вид се определя чрез усещането за цвят, блясък, нюанс и интензитет. Започнете, като насочите чашата срещу бял фон в добре осветена стая. Наблюдавайте бистротата и дълбочината на цвета. Медовините могат да изглеждат бледозеленикави с жълти оттенъци, сламено жълти и златисти.

Насоки и препоръки за дегустация
Дегустирайте медовината при температура 12-16 ºС. Така напитката става изключително приятна за консумация и разгръща потенциала си. Използвайте чаши за бели вина. Отворете медовината поне 10 минути предварително – нека поеме въздух.
01.

цвят, блясък, нюанс и интензитет

Мирис и Аромат
Ароматът на медовината може да бъде изключително разнообразен и зависи от много фактори. Определящи за аромата са: Сорта мед, начина и техниките използвани за направата, времето за зреене/стареене. Зависи и от това има ли добавка на плодове, билки и др. Като цяло, ароматът трябва да е приятен. Може да се открият нотки на ванилия, мед, масло, кейк, растения (окосена трева, сено), плодови (круши, ананас, ябълка и др.).
02.
03.

Вкус / Вкусов аромат
При дегустацията обонянието ни служи, за да определим аромата и да формираме първоначалното впечатление, а при вкусовата оценка ние преценяваме консистенцията на медовината. Всъщност, тези два етапа са свързани. Балансираните медовини показват хармонията между няколко компонента: аромат, киселини и сладост. Киселинността осигурява приятна, много нежна и завладяваща тръпчивост. Послевкус се нарича усещането, което оставя медовината в устата ви, след като сте я преглътнали. Това е финалът на медовината. Чистият, свеж и балансиран завършек, е белег за медовина с добро качество.