';
Preloader logo
delimiter image

Насоки и препоръки за дегустация

Дегустирайте медовината при температура 12-16 ºС. Така напитката става изключително приятна за консумация и разгръща потенциала си. Използвайте чаши за бели вина. Отворете медовината поне 10 минути предварително – нека поеме въздух.

Да започваме 🙂
Напълнете чашата до 1/3 от обема ѝ с Медовина Кошерите, за да постигнете перфектната дегустация
Първа оценка на цвета
Вдигнете я на височината на очите си, за да направите първа оценка на цвета и други външни белези на медовината
Определете букета от аромати
След това поднесете чашата до носа си и без да я разклащате определете букета от аромати като първо усещане
Втора оценка на външния вид
Извършвайки кръгови движения ще добиете втора оценка на външния вид на медовината.
Второ усещане за букета от аромати
Поднесете медовината до носа си, за да добиете и второто усещане за букета от аромати.
Отпийте глътка медовина
За да се оформи цялостната представа за медовината, дегустаторът (Вие) отпийте глътка медовина. Преди да я преглътнете я разходете в устата си, за да придобиете впечатление за сладостта, киселинността и горчивината. Това ще помогне да се оформи общото впечатление за напитката.

01.

delimiter image

цвят, блясък, нюанс и интензитет

Външният вид се определя чрез усещането за цвят, блясък, нюанс и интензитет. Започнете, като насочите чашата срещу бял фон в добре осветена стая. Наблюдавайте бистротата и дълбочината на цвета. Медовините могат да изглеждат бледозеленикави с жълти оттенъци, сламено жълти и златисти.

delimiter image

Мирис и Аромат

Ароматът на медовината може да бъде изключително разнообразен и зависи от много фактори. Определящи за аромата са: Сорта мед, начина и техниките използвани за направата, времето за зреене/стареене. Зависи и от това има ли добавка на плодове, билки и др. Като цяло, ароматът трябва да е приятен. Може да се открият нотки на ванилия, мед, масло, кейк, растения (окосена трева, сено), плодови (круши, ананас, ябълка и др.).

02.

03.

delimiter image

Вкус / Вкусов аромат

При дегустацията обонянието ни служи, за да определим аромата и да формираме първоначалното впечатление, а при вкусовата оценка ние преценяваме консистенцията на медовината. Всъщност, тези два етапа са свързани. Балансираните медовини показват хармонията между няколко компонента: аромат, киселини и сладост. Киселинността осигурява приятна, много нежна и завладяваща тръпчивост. Послевкус се нарича усещането, което оставя медовината в устата ви, след като сте я преглътнали. Това е финалът на медовината. Чистият, свеж и балансиран завършек, е белег за медовина с добро качество.

дегустационен лист

delimiter image

любопитни факти от Kosherite

Първата ни награда - признание за уникалност
Първата ни награда
признание за уникалност
прочетете повече
цвят, блясък, нюанс
Дегустация на медовина
Насоки и препоръки за дегустация
прочетете повече
свински врат рецепта
Kosherite и храната
С каква храна да я съчетаем
прочетете повече
медовината е афродизиак
ЛЮБОПИТНО ЗА МЕДОВИНАТА
медовината и медения месец
прочетете повече